Convivència a la Residència diocesana d’ancians, Sant Miquel arcàngel
El passat dia 27 de maig coincidint en la Festivitat de Jesucrist gran Sacerdot, la Residència Diocesana d’Ancians “Sant Miquel Arcàngel” va celebrar una Jornada de Convivència entre residents i treballadors del centre.
Al matí sota un sol radiant de primavera, tots els participants de l’event van assistir a una missa presidida pel sr. Bisbe, don Enrique, el President del Patronat Mn. Víctor Cardona, el capellà encarregat de l’acció pastoral de la institució Mn. Pascual Centelles i els mossens de la casa. Una cerimònia religiosa molt emotiva dedicada a pregar per tots els difunts, per demanar a Déu la fi de la pandèmia, i sobretot per donar gràcies d’aquesta nova normalitat que permet retrobaments, i alhora compartir un acte tant important per als cristians com és l’Eucaristia.
El Sr. Bisbe durant l’homilia va convidar els fidels a reflexionar sobre tres paraules: “gràcies”, “perdó” i “si us plau”, no tal sols a dir-les sinó a viure-les de cor en tot el seu significat. Paraules que han estat presents en el dia a dia del darrer any a la residència en l’afrontament de les dificultats derivades de la pandèmia. En primer lloc, “gràcies” a Déu per no abandonar a les persones que hi conviuen, “gràcies” als residents per sostenir l’alè dels professionals des dels valors, la saviesa i les fortaleses que conformen la singularitat de cadascuna d’elles. ”Gràcies” a l’equip directiu per tots els seus encerts i mantenir la serenitat en circumstàncies adverses. “Gràcies” també als treballadors per la seva vocació d’ajuda i el seu compromís més enllà del deure. També “perdó” per les febleses que potser han aflorat en moments de por i d’incertesa. I “si us plau” quan som capaços de reconèixer que podem d’ajudar-nos els uns als altres, independentment de la nostra edat, tasca o nivell d’autonomia com a germans i fills de Déu que som.
Tampoc hi van faltar els simbolismes representats per diferents productes realitzats pels propis residents en les activitats significatives i innovadores, dutes a terme segons els gustos i preferències de les persones usuàries. Activitats contextualitzades en la sectorització dels protocols de prevenció de contagi de la Covid 19, que positivament ha acabat propiciant una convivència més estreta i un coneixement més profund entre persones i professionals en la lluita comuna contra el virus.
Un cop finalitzat l’acte religiós els residents acompanyats pel personal d’atenció directa es van dirigir a la zona de l’hort on els esperava una monumental paella feta al caliu de la llenya, i elaborada amb un condiment especial i no menys important que l’arròs, l’estima de les cuineres del servei de cuina del centre. D’entrants amanida amb salsa d’ametlla i de postres mousse de torró, cóc de crema, pastissets i cafè. Un dinar de germanor amenitzat per música ambiental festiva de l’època que va engrescar a més d’un a ballar. Es podia palpar l’alegria en la cara dels residents i el goig que trametien els ulls dels treballadors per sobre de la mascareta.
Tampoc es poden obviar les emocions contingudes durant els darrers mesos i els sentiments a flor de pell que van explotar en forma d’agraïments, en els diferents parlaments espontanis micro en mà i dirigits a tot el públic, que van fer alguns residents en el temps de la sobretaula.
Una jornada que quedarà per al record i que no hagués estat possible sense la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, l’Ajuntament de Bítem, la Colla Jove de Dolçainers, i l’esforç inestimable del personal de la residència.
Bea Castellà