Congrés de Bones práctiques a les parròquies

Divendres, 24 de febrer i dissabte, 25 de febrer, al CEU de València, situat a Moncada, es va celebrar el primer Congrés de Bones Pràctiques a les parròquies. Aquest congrés, entre altres coses, volia presentar principalment els resultats que havien fet conjuntament la Facultat de Teologia de València i la Universitat Catòlica de València, amb l’ajut d’altres experts, sobre les pràctiques de les parròquies d’Espanya en clau de renovació i d’evangelització. El resultat va ser un document que posava de relleu gairebé 60 pràctiques que feien aquestes parròquies (la parròquia d’Hospitalet va participar en aquesta enquesta), i que estaven englobades en diferents categories: primer anunci,discipulat, ministeris, fer comunitat, Eucaristia i Adoració, noves tecnologies, sinodalitat, lideratge pastoral i la relació amb l’arxiprestat/diòcesi.

La idea de fons era presentar el canvi no només d’època que s’està donant en el món i en l’Església, sinó també el canvi de paradigma que d’afrontar la comunitat eclesial. I per a fer-ho realitat, les parròquies són fonamentals, sempre i quan estiguin disposades a iniciar un procés de conversió i de renovació, acompanyats sempre en el poder de l’Esperit i la presència de Déu Eucaristia.

Mns. Javier Salinas, anterior bisbe de Tortosa i bisbe auxiliar de València, va donar el tret de sortida al congrés, així com l’actual arquebisbe de València i anterior bisbe de Tortosa, Mns. Enrique Benavent, va fer la clausura i va presidir la missa d’enviament al final del congrés. La presentació del document va estar emmarcat per dues ponències: una, sobre el perfil de l’home post-modern, a càrrec de Mns. Armando Matteo, professor de la Universitat Urbaniana de Roma i secretari de la secció doctrinal del Dicasteri de la Doctrina de la Fe, i una altra sobre la metodologia fonamentada en dades, a càrrec de Willian Simon, catedràtic i fundador de Parish Catalyst. Durant les pauses, els diferents assistents (gairebé uns tres cents), vinguts de diferents parts de la geografia espanyola, van anar compartint diferents inquietuds sobre la conversió pastoral i la renovació parroquial.

Semblava que aquest congrés podria ser la llavor de futures però no molt llunyanes accions de cara a la revitalització pastoral del nostre país i d’una decidida aposta per l’evangelització, tot i que es va trobar a faltar la presència dels bisbes. Resem perquè el Senyor vagi beneint i guiant aquesta iniciativa.

Si voleu llegir una notícia més extensa: https://www.archivalencia.org/congreso-buenas-practicas-parroquias-valencia-facultad-teologia-ucv/

Mn. Jordi Salvadó

CongresoBPP_Presentación_Estudio_Congreso