4a Càpsula: Dignitat Humana i Valor de la vida

Agraïm l’oportunitat a la Delegació de Joves d’oferir aquestes càpsules formatives als qui som de la diòcesi; així com als qui no hi vivim i ens hi podem nodrir i sumar. Formes noves d’aprendre i alimentar-nos.

La germana Margarida Bofarull (Religiosa del Sagrat Cor de Jesús) és una gran professional i una gran persona, vaig tenir una oportunitat de conèixer-la i em va ajudar molt.

No podrem especificar molts termes que ella com a bona professional explica, esmenta o cita.

El seu currículum és ampli però us convidem a escoltar-la o cercar-la per la xarxa. Segur que cada vegada aprenem quelcom més. I si podeu escoltar- la en viu, encara millor!

Per part de pare, té arrels tarragonines, així que encara ens anima més, no?

Sent educadors ens ajuda aquesta cita “De qué sirve saber si lo que no sabemos es el cómo vivir”

L’assignatura de la vida i de la mort és el més important. Dediquem espais per descobrir i alimentar-nos dels experts com ella.

La seva experiència docent és sobretot en l’àmbit moral de la vida i de la moral de la mort i la sexualitat. Així ens ho va compartit amb senzillesa i càtedra.

Ens remarcava la idea del SÍ al ben morir i no a l’eutanàsia.

Ella ens destaca que cal començar amb una clarificació terminològica, perquè sota la paraula eutanàsia posem continguts diferents. Quan es fan enquestes sobre aquest terme i es donen resultats; ella creu que a vegades els resultats no són certs. “Si no entens bé la pregunta, respons malament” “ i vaig parlant amb les persones i m’adono que moltes persones que diuen que sí; estan d’acord amb l’eutanàsia? Responen que no hi estan d’acord però sí amb la sedació pal·liativa. Cal diferenciar bé els continguts de cada terme.”

També ens destaca que l’església està d’acord amb la bona mort i que fins i tot té un sant patró d’aquesta; en Sant Josep.

El 99% de les persones volem una bona mort, sempre que no ens vingui sobtada. Volem i podem decidir el com.

“Eutanàsia és una actuació que té com a objectiu primordial provocar la mort; el fi que es pretén és provocar la mort d’una altra persona” per evitar sofriments o bé per considerar que la seva vida no té els mínims per considerar-la digna. I què és una vida digna? (pregunta interessant).

Moltes persones quan estan demanant l’eutanàsia, en realitat el que volen demanar és “no vull patir”- I això no és eutanàsia. El que ens vol dir és “agafa, recopil.la l’arsenal terapèutic que tenim i aplica-me’l”. “Hi ha molta gent patint que igual no patiria tant si hi hagués un control adequat del dolor i això em sembla que no és un fet menor”. Per tant,” no vull patir no és el mateix que “vull que em matis”; vol dir treu-me el dolor si us plau”. “Tot i que sabem que no sempre els tractaments curen el dolor. Quan aquests tractaments no funcionen puc utilitzar la sedació, treure la consciència de la persona per eliminar els dolors refractaris al tractament”

“La sedació pal·liativa és legal des de sempre. Cal consentiment també però no té la finalitat de portar-te a la mort directa”. És un “cuida’m, ajuda’m, acompanya’m, accepta’m”

“No m’agrada contraposar eutanàsia i cures pal·liatives, crec que són 2 coses diferents”.

 Hi ha confusió perquè hi ha molta gent que diu sí a les cures pal·liatives, a la sedació pal·liativa que no és el mateix que l’eutanàsia. Sí a estar a favor d’una bona mort. Tots volem, cristians o no, una bona mort.

Un cristià lluita contra el dolor; també acceptant-lo i buscant solucions.

Hem citat moltes frases d’ella perquè són pedagògiques i entenedores.

 Aquest moment vital és una experiència indescriptible com la mateixa vida. Així que deixem-nos ajudar pels nostres sacerdots, familiars, amics i de Déu; aquest regal de la nostra fe.

Hem pogut compartir com a amics, espais vitals junts així que també us compartim aquest breu resum de la xerrada.

Carlitos i Ester