Confirmació d’adults a la Catedral

El dia 5 de juny, festa de la Pentecosta, va tenir lloc a la Catedral, a les 18 hores, la confirmació de vint-i-dos adults de diferents comunitats parroquials de la diòcesi.  L’Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, fou concelebrada pel Rector de la parròquia del Sant Crist de la Catedral, Mn. Josep Ma Membrado, i sis sacerdots més. També va participar de la celebració Mn. Joan Bta. Jovaní, diaca permanent. La part musical va ser a càrrec de Mn. Víctor Cardona a l’orgue i dirigí els cants Mn. Rafel Prades.

Després del cant d’entrada: “L’Esperit del Senyor vindrà a vosaltres”, el Sr. Bisbe beneí l’aigua i digué: “Déu omnipotent beneïu aquesta aigua amb la que serem aspergits recordant el nostre baptisme i feu que tots els qui hem nascut pel baptisme, siguem missatgers de la nostra Església. Per Crist Senyor nostre, amén. Mentre el Sr. Bisbe feia l’aspersió, tota l’assemblea cantà: “Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme, un sol Déu i Pare”.

Després de cantar el “Glòria”, els qui havien de ser confirmats van fer les lectures. La 1ª dels fets dels Apòstols ( 2, 1-11): “Durant la celebració de la diada de la Pentecosta, es trobaven tots junts en un mateix lloc, quan, de sobte, se sentí venir del cel un so com si es girés una ventada violenta…” “…Tots quedaren plens de l’Esperit Sant i començaren a expressar-se en diversos llenguatges…”. Vam cantar la tornada del Salm responsorial: “Quan envieu el vostre alè, Senyor, renoveu la vida sobre la terra”. La 2ª lectura fou (1Co 12, 3b-7. 12-13): “…Els dons que hem rebut són diversos, però l’Esperit que els distribueix és un de sol. Són diversos els serveis, però és un de sol el Senyor a qui servim..” Després de cantar “Al·leluia”, el diaca permanent proclamà l’Evangeli segons sant Joan (Jn 20, 19-23): “… Com el Pare m’ha enviat a mi, també jo us envio a vosaltres… Rebeu l’Esperit Sant…”

A continuació Mn. Josep Ma Membrado, presentà al pare i pastor de la diòcesi, els qui havien de ser confirmats: Sr. Bisbe, aquests joves, provinents de diverses parròquies de la diòcesi, foren batejats en la promesa de rebre el sagrament de la confirmació. Com a responsable de la catequesi manifesto que han rebut una catequesi apropiada a la seua edat.

Tot seguit el Sr. Bisbe inicià l’homilia. Benvolguts germans en el sacerdoci, diaca, germans/es, especialment vosaltres que rebreu el sagrament de la confirmació. Un dia per mig del baptisme es va sembrar la llavor de la fe en els vostres cors. El signe de l’aigua amb la que heu estat aspergits recorda que esteu batejats. També avui renovareu  les promeses del baptisme que aquell dia van fer els pares i padrins i avui sou vosaltres que voleu dir sí al Senyor. Amb el sagrament de la confirmació rebreu la plenitud de l’Esperit Sant tal com el van rebre els apòstols en la Pentecosta. Què va fer l’Esperit  en aquells apòstols?

  1. Els confirmà en la fe i se sentien deixebles del Senyor. La seua fe era autèntica, però en la Passió van abandonar el Senyor i després de la Resurrecció “els deixebles eren a casa amb les portes tancades per por dels jueus”ens diu l’evangeli que acabem de proclamar. Si esteu aquí és perquè us sentiu cristians. Tal vegada voleu ser padrins, o heu de casar-vos o algú ha tingut un procés de redescobriment de la fe, que hem de revifar-la en el nostre cor, perquè veiem que no som perfectes. Demaneu avui que cada dia sigueu més bons cristians. Si teniu aquest desig en el vostre cor, l’Esperit Sant canviarà la vostra vida.
  2. Els apòstols tenien por, però una vegada la van perdre, van donar la vida pel Senyor i fins i tot van perdre la vergonya de ser cristians. Hem de viure, parlar i actuar amb fidelitat a l’Evangeli., malgrat que vivim en un món que no està de moda ser cristians. L’Esperit va fer descobrir als apòstols la missió que tenien. També us ajudarà a que cadascú de vosaltres visqui la seua missió. Si voleu formar una família, si sou pares de família, si voleu ser padrins… tot heu de fer-ho com a cristians i contribuireu en l’extensió del Regne de Déu. L’Esperit ens fa autèntics amics i testimonis del Senyor i ens ajuda a que siguem fidels a la missió que cadascú té.  Avui és un dia per plantejar-vos com viure la vida cristiana. Que us retrobeu en la fe i en el Senyor. Que així sigue.

Els qui s’han de confirmar que es posin drets. Els Sr. Bisbe els digué: Abans de rebre el do de l’Esperit Sant renovareu les promeses del baptisme, renovareu la vostra professió de fe. Renuncieu a Satanàs i a totes les seves obres i seduccions? … Creieu en Déu Pare totpoderós, en Jesucrist, en l’Esperit Sant que és Senyor i infon la vida, en l’Església catòlica, la comunió dels sants i la vida perdurable? Aquesta és la nostra fe, aquesta és la fe de l’Església. Demanem a Déu Pare, totpoderós, que faci davallar la força de l’Esperit Sant. En el moment de rebre el sagrament de la confirmació, el Sr. Bisbe els deia el seu nom i tot seguit: “Rep el signe del do de l’Esperit Sant. La pau sigue amb tú”. I el confirmand responia: “I amb el vostre esperit”.

Després de la confirmació, el diaca fa ver les pregàries i tres dels qui es van confirmar van portar les ofrenes. Durant la comunió vam cantar “Jesucrist ens ha estimat”. El nostre bisbe Enrique, abans de la benedicció final donà l’enhorabona als qui acabaven de ser confirmats i els digué: Avui l’Esperit Sant s’ha fet present en la vostra vida. Que continuï acompanyant-vos sempre. Després de la benedicció vam cantar: “Regina coeli laetare” i el diaca permanent pronuncià les paraules de comiat: “Aneu-vos-en en pau. Al·leluia! Al·leluia!

Abans d’acomiadar-nos, tots els qui van rebre el sagrament de la confirmació van fer-se les fotos record amb el Sr. Bisbe, en aquest dia tant important per a tot cristià.

Maria Joana Querol Beltrán

X