Celebració del dia de la Gent Gran

Com tots els anys, dintre el marc de les festes en honor a la nostra patrona la Mare de Déu de la Cinta, entre els actes programats per l’Ajuntament de Tortosa, està el “Dia de la Gent Gran”. El divendres, 1 de setembre, a les 12 hores, Mn. Joan Bajo Llauradó, Consiliari del moviment “Vida Creixent” celebrà una Eucaristia al Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família. Van participar-hi ancians de la Residència Diocesana Sant Miquel Arcàngel de Tortosa i de les Llars de la Santa Creu de Jesús-Tortosa. També del Programa “Sempre Acompanyats”, dels Esplais de Tortosa i membres del moviment Vida Creixent de les diferents parròquies de la ciutat i un bon nombre d’altres persones grans, que malgrat no pertànyer a cap casal, ni entitat, van voler assistir a la festa. Gairebé tot el saló d’actes del Patronat estava ocupat.

Cal destacar la presència de l’alcalde de la ciutat, Sr. Jordi Jordan Farnós, la regidora de festes, Sra. Dolors Bel Guerrero, el regidor de la gent gran, Sr. Francesc Vallespí Cerveto, altres regidors i regidores, la treballadora Social, Sra. Cristina Araujo Gil i alguns col·laboradors i col·laboradores. En primer lloc, la Sra. Cristina ens adreçà unes paraules de benvinguda. Gràcies per la vostra assistència i felicitats a tots en la Diada de la Gent Gran. Iniciarem els actes amb la celebració de l’Eucaristia, després un reconeixement a la dona i home de més edat aquí presents, el cant d’havaneres i al final i per tancar l’acte, un “piscolabis” com tots els anys.

A continuació ens adreçà unes paraules el Sr. Vallespí. Després de saludar els assistents i donar les gràcies a tots els col·laboradors, ens digué que des de l’Ajuntament de Tortosa seguiran treballant pel col·lectiu de la gent gran. Us vull agrair l’herència que deixareu per la important tasca que tots i totes heu fet, fareu i seguireu fent. Que passeu una bona diada. Tot seguit el Sr. Alcalde ens adreçà unes paraules remarcant que el tercer dia de festes està dedicat a la Gent Gran que sumen un 20%  dels tortosins, per tant tenim a l’Ajuntament el regidor Francesc Vallespí per coordinar aquest col·lectiu del qual en volem tenir una bona dedicació.

Tot seguit Mn. Joan Bajo, consiliari del moviment “Vida Creixent”, inicià la celebració de l’Eucaristia que sempre és acció de gràcies i, avui de manera especial acció de gràcies de la gent gran per tots els dons rebuts del Senyor i de la Mare de Déu de la Cinta. La 1a lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Tessalònica (1Te 4, 1-8) i el Salm responsorial 96: “Justos, celebreu festes en honor del Senyor”, fou  a càrrec de la sra. Meritxell Roigé. Mn. Bajo proclamà l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 25, 1-13).

Inicià l’homilia saludant la Corporació Municipal i tots els assistents. Tot seguit ens digué que celebrava l’Eucaristia en representació de l’Il·lm. Sr. Vicari General, José Luís Arín Roig i actualment Administrador Diocesà en seu vacant, fins el 9 de setembre que prendrà possessió el bisbe Mons. Sergi Gordo Rodríguez. I continuà dient: Normalment les persones ens programem pensant com arribar a la vellesa. Creiem que les fases anteriors (infantesa, joventut i maduresa) són millors quan han passat, però quan hi som, volem accelerar el pas del temps per canviar. El present és un temps meravellós en la vida humana. És fa celebració, gràcies al que ens ha anat passant en les anteriors etapes. És la llum que emet el gresol del passat. Quan una persona mira massa el passat, comença a entrar en la vellesa decrèpita. Si volem mirar amb goig, no hem de posar-nos el gresol a l’espatlla, sinó al davant nostre. La llum del passat posada al davant del present és la millor llum. Així ho fem, si som positius en cada època de la nostra vida. Per tant, la llarga espera, és a dir, la nostra vida en aquest món, tindrà ple sentit, si caminem vers una trobada incomparable i amb més vida. Però aquesta espera, té lloc durant la nit de la nostra vida, la vellesa. Una bona reserva d’oli pel gresol és indispensable. I l’oli que omple la llum de la nostra vida és la fe, l’esperança i l’amor. Que així sigue.

Assumpció Favà va fer les pregàries. Per la gent gran, pels avis i àvies, pels nostres familiars i pels qui estimem i per tots els qui estem reunits celebrant l’Eucaristia en aquest dia dedicat a la Gent Gran, per a que donem gràcies a Déu per tots els anys viscuts i puguem transmetre a les generacions més joves la llum de la nostra experiència i respondre a la missió a la que estem cridats.

Arribat el moment de la col·lecta es van repartir uns punts de llibre amb la imatge de la Mare de Déu de la Cinta i l’himne. En el moment de la comunió, Mn. Bajo es va desplaçar per tots els seients per a distribuir el Cos de Crist i evitar els problemes de mobilitat d’alguns ancians. Després de la benedicció final, acabà amb unes paraules d’agraïment i amb el desig de passar unes bones festes. Visca la Mare de Déu de la Cinta!!! I com a comiat de la Missa vam cantar l’himne a la nostra Patrona.

Tot seguit un petit reconeixement a la dona de més edat de la festa, Pepita Arasa Canalda de 98 anys, resident de les Llars de la Santa Creu de Jesús-Tortosa i, a l’home de més edat, 101 anys, Joan Durán Salvador de Bitem. El Sr. Alcalde i el Regidor de la Gent Gran els van lliurar una placa commemorativa de la diada. A continuació un recital de cançons a càrrec del grup d’Havaneres “Arrels dels Ports”.  I finalment un generós aperitiu.  Havent passar un matí amb l’alegria de la celebració i d’haver-nos retrobat un any més, ens vam acomiadar fins la propera vegada

I acabo amb unes paraules del Papa Francesc quan en diferents ocasions destaca el valor de les persones grans, ja que poden donar molt a la societat i a l’església: “Els ancians són una riquesa, per tant no es poden ignorar”.

Maria Joana Querol Beltrán