La parròquia Sant Blai de Tortosa celebra la festa del seu patró

Dimecres, 3 de febrer de 2021

Sant Blai és el titular i patró de la parròquia. Va ser bisbe de Sebasta d’Armènia (Turquia) i un dels màrtirs de les darreres persecucions, probablement de principis del segle IV. Visqué la vida d’eremita i fou arrestat i empresonat fins al martiri. Els màrtirs donen la vida per Crist amb la disponibilitat d’acceptar el sofriment per la veritat i l’Evangeli. Diu sant Pere: “La sang dels màrtirs és llavor de cristians”.

En honor a Sant Blai, Mn. Josep Ma Membrado Blas, Administrador Parroquial, va celebrar una missa a les 12 h. i a les 19 h. es celebrà la missa solemne, presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada Mn. Membrado. Van participar de la celebració la Sra. Meritxell Roigé Pedrola, alcaldessa de la ciutat i alguns regidors. El Sr. Josep Baubí Lasierra, president de l’Associació de Veïns Centre Nucli-Històric, el vicepresident, Sr. Tomàs Serrato i membres de la Junta. També van assistir-hi la pubilla Cinta Escolano Robres i la pubilleta Júlia Roigé Salvador i un bon nombre de fidels sempre seguint el percentatge legal d’aforament a causa de la Covid-19. L’orgue fou a càrrec del Sr. Joan Redó Brunet.

Amb el cant “Poble de Déu, poble en marxa”, s’inicià la celebració.  Mn. Membrado digué unes paraules de benvinguda. Ens hem reunit per celebrar la festa de Sant Blai, patró de la nostra parròquia. Avui tindrem un record molt especial per Mn. Isaïes Riba Cucala qui va ser rector d’aquesta parròquia durant 17 anys. L’Associació de Veïns Centre Nucli-Històric ha volgut oferir aquesta Eucaristia per l’etern descans de la seua ànima.

Després del cant “Glòria a Déu a dalt del cel”, es van proclamar les lectures. La primera de la carta de sant Pau als cristians de Roma. El Salm responsorial 40, tot cantat: “Aquí em teniu, Déu meu, vull fer la vostra voluntat” i mossèn Membrado proclamà l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 10, 28-33)

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant mossèn Membrado, alcaldessa, regidors, associació de veïns, pubilles, germans i germanes tots en el Senyor. Ens hem reunit per celebrar la festa de sant Blai, llunyà en el temps, però la seua memòria i el seu exemple de fe perduren. Un temps que per a nosaltres ens queda molt distant, però una memòria viva en el poble de Déu. El secret més gran de la vida d’un sant és la seua amistat forta amb el Senyor. Un sant no és una persona llunyana que fa coses extravagants i rares; un sant és un fill de Déu. Per això tots els cristians estem cridats a la santedat. Déu es manifesta en circumstàncies concretes i l’amistat amb el Senyor hem de viure-la també en circumstàncies concretes.

En el cas de sant Blai, aquesta amistat en el Senyor es va manifestar com a metge fent el bé, no només exercint la seua professió, sinó fent el bé a qui s’apropava a ell. Es va guanyar la confiança de la comunitat cristiana i aquesta mateixa comunitat li va demanar que fos bisbe. En aquell temps ser bisbe no era un honor i en moments difícils i de persecució era la primera persona que posava la seua vida en perill, perquè era el primer candidat al martiri. Ser bisbe i ser màrtir era gairebé el mateix. Una persona pot posar en perill la seua vida, perquè l’amor del Senyor el porta a estimar les seues ovelles, fins donar la vida per elles. Sant Agustí diu que pasturar les ovelles del Senyor significa donar la vida per elles. Sant Blai quan estava a la presó donava testimoni de Crist i feia tot el bé que podia. Allí va guarir un xiquet que s’havia tragat una espina i per això és patró de les malalties de la gola.

Hem de ser testimonis en la fe i hem de ser testimonis en la malaltia. Des de la fe i parlant als altres de Déu, aquest bé es multiplica. Per això el testimoniatge de Sant Blai, tot i ser d’un país molt petit, es va multiplicar. Que ens concedeixi estimar la fe per damunt de tot i que les nostres paraules siguen sempre de pau. Demanem per la seua intercessió que ens done la pau i el do de la fe. Que així sigue.

Tot seguit les pregàries i arribat el moment de la Comunió vam cantar: “És tan a prop meu”. Al final de la celebració i abans d’impartir-nos el Sr. Bisbe la benedicció, el President de l’Associació de Veïns ens adreçà unes paraules: Sr. Bisbe, Mn. Membrado, alcaldessa, regidors/es, pubilla i pubilleta, amics i amigues. Ara fa un any, estàvem aquí celebrant Sant Blai 2020, però des de llavors han passat moltes coses… Un record per als qui ja no hi són, afectats per la pandèmia i un record molt especial per a Mn. Isaïes Riba. Un fort aplaudiment esclatà del més íntim del cor de tots els presents. Vull manifestar el nostre reconeixement als treballadors/es sanitaris, als treballadors/es essencials, alimentació, neteja, botiguers i restauradors, món de la cultura bombers, cossos de seguretat, educadors/es, periodistes, treballadors/es públics, representants polítics perquè han gestionat la pandèmia tan bé com han pogut. També als investigadors que treballen per trobar una vacuna, treballadors/es afectats per ERTOS que han perdut la feina i per la greu crisi econòmica. Aquest any la celebració de Sant Blai és molt diferent a la d’altres anys.

Respecte al “Premi Sant Blai”, aquest any és la desena edició. Va començar amb l’objectiu de reconèixer la gent que treballa al nostre barri d’una manera anònima i sense fer soroll. El Sr. Baubí recordà tots els guardonats al llarg d’aquests anys, entre ells Mn. Isaïes l’any 2018. I aquest any la Sra. Maria Cinta Llasat Duart que per motius de la pandèmia no podem fer-li avui el reconeixement. Tanmateix sí que podem oferir-li un fort aplaudiment i més endavant li farem el lliurament del “Premi Sant Blai 2021”

A continuació la Sra. Alcaldessa saludà tots els assistents i manifestà que l’any passat malgrat no poder assistir a la celebració per malaltia, va tenir un record molt especial per Sant Blai, molt estimat per tots els tortosins. Vull recordar el nostre rector, Mn. Isaïes, tan estimat per tots i que ja no està entre nosaltres. Saludo també a les pubilles Cinta i Júlia elegides l’any 2019, però a causa de la pandèmia no han pogut actuar. Esperem que sigue l’any 2021. Vull acabar agraint al President i a la Junta de l’Associació de Veïns, tot el que estan fent pel barri. Moltes gràcies a tots. Un fort aplaudiment van tancar les paraules de la Sra. Meritxell Roigé.

Per últim, el nostre bisbe Enrique va donar la benedicció final i com és tradició, va beneir els fruits i les “coquetes de Sant Blai” que portaven els fidels, però aquest any amb una nova modalitat, cadascú romanent als seus seients, per motius de la Covid 19.  Amb les paraules del Sr. Bisbe, germans aneu-vos-en en pau i amb el so “toc de festa” de les campanes, s’acabà la celebració.

Maria Joana Querol Beltrán

X