Celebració de la festa de la Sagrada Família a la Catedral

El diumenge, 27 de desembre, se celebrà a les 12 h. a la Catedral, l’Eucaristia en honor a la Sagrada Família, presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent. Van concelebrar Mn. Francisco García, Mn. Josep Ma Membrado i Mn. Pasqual Centelles. Van participar de la celebració l’alcaldessa, Sra. Meritxell Roigé, acompanyada d’alguns regidors. Entre els fidels van assistir-hi alguns membres de la Visita Domiciliària de la Sagrada Família, del Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família, de la Delegació Diocesana de Família i Vida, de l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta i de la Cort d‘Honor. Mn. Víctor Cardona s’encarregà de tocar l’orgue i Joan Redó de la direcció dels cants.

S’inicià l’Eucaristia amb el cant “Avui la pau ha baixat del cel”.  Després de cantar “Glòria a Déu a dalt del cel”, es van proclamar les lectures.  La 1ª  del llibre del Gènesi (Gn 15. 1-6, 21, 1-3). El Salm responsorial 127:“Feliços els fidels del Senyor, que viuen seguint els seus camins”. La 2ª lectura de la carta de sant Pau als  hebreus (He 11,8. 11-12. 17-19). Després del cant de l‘Al·leluia, Mn. Membrado proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 2,22-40).

Tot seguit l’homilia del Sr. Bisbe: Il·lms. Srs. Del Capítol Catedralici, Sra. Alcaldessa, regidors,  representants del Patronat, Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta,  Cort d’Honor i altres realitats eclesials de la diòcesi. Aquest any no ens vam poder trobar per felicitar-nos el Nadal a causa de la pandèmia. Aprofitem avui per saludar-nos, germans tots en el Senyor. La litúrgia de l’església ens crida des de la fe a contemplar el misteri de la Família de Natzaret, on Jesús, el Fill de Déu, acompanyat de Maria i Josep, anava creixent en edat i en gràcia i disposat a complir la voluntat de Déu.

La família és una realitat tan estimada per Déu, qui va voler que el seu Fill nasqués en una família. Podem contemplar dos matrimonis: Abram i Sara i Maria i Josep. La Sagrada Escriptura ens diu que la fe en Déu els porta a unir-se els dos matrimonis. Una fe que els condueix  a l’esperança, a fiar-se de Déu i a complir la seua voluntat. Una fe que els va obligar a sortir del seu país i a Abram que va fer-lo obeir quan havia de sacrificar el seu fill Isaac. Maria per la fe va respondre a l’àngel: “Sóc l’esclava del Senyor, que es compleixin en mi les teves paraules”. Sant Josep va ser el servidor del seu Fill. La fe crea un vincle d’amor que els fa més forts en el moment de la prova. Déu pot donar la gràcia de la fe per camins insospitats. Transmetre la fe no és una ideologia i en una societat com la nostra, el testimoni és l’únic que ajuda a transmetre una fe viva. Hem viscut i estem vivint un temps de pandèmia i de confinament que ens ha afectat també la vida espiritual, però no ens preocuparíem tant si a les famílies es visqués una fe viva. La fe viscuda autènticament ajuda a créixer en  la vida i a viure-la amb alegria. Demanem al Senyor que les famílies cristianes no tinguin por, ni vergonya, de viure la fe dins de casa per transmetre-la als fills. La fe manté unides les famílies i davant els sofriments ens ajuda a acceptar la voluntat de Déu

El Papa Francesc ha convocat un any especial dedicat a Sant Josep pels 150 anys que el Papa Pius IX va declarar Sant Josep patró de l’Església Universal. Per aquest motiu  ha publicat la Carta Apostòlica “Patris corde” (“Amb cor de Pare”), en la que configura la paternitat espiritual. Sant Josep és pare estimat; pare en la tendresa, Jesús va créixer en la voluntat de Déu. Pare en l’obediència, en l’exemple de Maria i Josep, Jesús va créixer en la senzillesa i la humilitat. Pare en l’acollida, Josep va acollir Jesús com a fill seu, sense demanar explicacions i va anar a Egipte per salvar la vida de Jesús i és el seu cor de pare que el porta a sacrificar la vida pel seu Fill. Josep tenia el cor de pare, perquè no es va apropiar mai del Fill, sinó que el va ajudar a seguir amb fidelitat la voluntat de Déu. Josep es va donar ell mateix confiadament a Déu, a Maria i a Jesús.

Quanta felicitat i alegria es viuria en les famílies si imitessin la Sagrada Família! Que aquest any que el Papa  dedica a Sant Josep, creixi l’amor en les famílies i  preguem per totes aquelles que estan vivint moments difícils. Que la Família de Natzaret sigue la protecció per a tots. Que així sigue.

Les pregàries van ser dedicades especialment a les famílies. Arribat el moment de la comunió vam cantar “Fidels atanseu-vos” i tot seguit, en el moment de donar gràcies, Mn. Víctor interpretà a l’orgue “En veure despuntar”. El nostre bisbe Enrique ens va adreçar unes paraules de comiat: Els desitjo que acaben de passar unes bones festes i per al cor dels cristians, que la Sagrada Família beneeixi les nostres famílies. Tot seguit ens donà la benedicció final.

Abans d’acomiadar-nos vam adorar el Nen Jesús que el sostenia el Sr. Bisbe i cadascú des dels nostres seients, respectant les orientacions de la pandèmia, vam cantar: “Santa Nit” i “Fum, fum, fum. El 25 de desembre”.

Hem celebrat amb fe i esperança les festes de Nadal i hem contemplat la Sagrada Família de Natzaret. Que sigue el model a imitar per totes les famílies cristianes.

Maria Joana Querol Beltrán

X