Celebració de la Diada de la Gent Gran

Com tots els anys, dintre el marc de les festes en honor a la nostra patrona, la Mare de Déu de la Cinta, entre els actes programats per l’Ajuntament de Tortosa, està la “Diada de la Gent Gran”. El divendres, 2 de setembre, a les 12 hores, Mn. Joan Bajo Llauradó, Consiliari del moviment “Vida Creixent” celebrà una Eucaristia al Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família. Van participar-hi ancians de les residències de Tortosa: Sant Miquel Arcàngel, L’Onada i les Llars de la Santa Creu de Jesús-Tortosa. També del Programa “Sempre Acompanyats”, del Casal dels Reguers, de Bitem, de l’Esplai de Tortosa i membres del moviment Vida Creixent de les diferents parròquies de la ciutat i un bon nombre d’altres persones grans, que malgrat no pertànyer a cap casal, ni entitat van voler assistir a la festa. En total 155 assistents.

Hi eren presents l’alcaldessa de la ciutat, Sra. Meritxell Roigé, el regidor de festes, Sr. Domingo Tomàs, la regidora d’Acció Social, Sra. Mònica Ripoll, altres regidors i regidores i la treballadora Social, Sra. Cristina Araujo. Els cants de la celebració foren a càrrec d’Anny Noriega i Maria Lombarte. En primer lloc, la Sra. Alcaldessa ens adreçà unes paraules de benvinguda. Gràcies per la vostra assistència i felicitats a tots en la Diada de la Gent Gran. Iniciarem la jornada amb l’Eucaristia celebrada per Mn. Joan Bajo Tot seguit participarem de l’actuació musical d’Anny i Maria. Sense la gent gran no podríem celebrar aquest acte. Per tant gràcies per la vostra presència i el meu agraïment a l’equip que es dedica a la gent gran i a la regidora Mònica Ripoll. Bones festes i visca la Mare de Déu de la Cinta!!!

Amb el cant d’entrada “Queda’t amb nosaltres” s’inicià la celebració de la Missa. Tot seguit Mn. Bajo va agrair poder celebrar aquesta festa. La gent gran sou el pont entre el passat i el futur. Aquesta celebració la fem en honor a la Mare de Déu de la Cinta, que com a Mare, aixopluga els seus fills. L’Eucaristia és acció de gràcies; per tant donem gràcies a Déu per haver arribat fins al dia d’avui i per tot el que ens dóna i, demanem-li perdó pels nostres defectes i misèries. Preguem també per tots els qui han passat a la Casa del Pare i altres anys ens van acompanyar.

Després es proclamà la lectura de l’Apocalipsi (11-19. 12, 1-3). El Salm responsorial 44: “La princesa t’espera enjoiada” i després del cant “Al·leluia, Crist és viu, al·leluia, ha ressuscitat”, es proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 1, 39-56)

Tot seguit Mn. Bajo inicià l’homilia. Saludà la Sra.. Alcaldessa, regidors, gent gran que participeu en aquesta Eucaristia, especialment els dos de més edat de tots els presents, Sr. Joan i Sra. Providència, germanes i germans tots. Després de la litúrgia de la Paraula de Déu que acabem de proclamar, avui pensem en les persones grans, que es caracteritzen pel seu esperit d’agraïment i de sacrifici. Hem estat vivint molts anys en una societat de benestar, però actualment les coses estan canviant. Parlar de “gent gran” és sinònim de gratitud,  acció de gràcies i sacrifici, que els apropa a l’acceptació de les limitacions i de la feblesa que s’experimenta a mesura que l’edat avança. Heu de pensar que l’església i la societat us necessiten i podeu ajudar amb la saviesa de la vostra experiència. I sobretot viviu en l’esperança de què l’ajuda del Senyor mai us faltarà i persones vindran que us reemplaçaran amb el treball, sacrifici i lliurament als altres..No oblideu que esteu fent de pont en el si de les vostres famílies. Que la Mare de Déu de la Cinta tingue cura de vosaltres, i que sempre sigueu testimonis en la nostra societat.

En les pregàries pròpies del dia, també es demanà al Senyor que ajude els ancians en els seus sofriments i que done  salut i fortalesa als nostres germans malalts. Arribat el moment de la comunió un dels cants fou: “No fixem els ulls en ningú més que en Ell”. Al final de la celebració, Mn. Bajo donà les gràcies per participar de l’Eucaristia i amb el desig d’acabar de passar una bona diada, i que la Mare de Déu proteigeixi la nostra ciutat i la nostra diòcesi, ens vam acomiadar cantant l’himne de la Mare de Déu de la Cinta.

Tot seguit es va fer un reconeixement, lliurant l’Alcaldessa i la regidora d’Acció Social, una placa commemorativa, a l’home de més edat de tots els assistents, 100 anys, el Sr. Joan Duran de Bitem i a la Sra. Providència Ariño de Tortosa, de 99 anys, actualment resident de la Residència Diocesana d’Ancians  Sant Miquel Arcàngel.

Continuà el recital de cançons a càrrec d’Anny Noriega, i en acabar vam ser obsequiats tots els assistents amb un piscolabis.

En diferents ocasions el Papa Francesc destaca el valor de les persones grans, ja que poden donar molt a la societat i a l’església i acabo amb unes paraules seues: “Els ancians són una riquesa, per tant no es poden ignorar”.

Maria Joana Querol Beltrán

X