AQUÍ TENS LA TEUA MARE (Jn 19, 27) 15-01-2017

El 13 de gener de 1617 es va fundar en la catedral de la nostra diòcesi l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta. Per commemorar el quart centenari d’aquest esdeveniment, el papa Francesc ha concedit la celebració d’un any jubilar marià, que s’inaugurarà aquest diumenge en una Eucaristia solemne en la catedral i que tindrà com a centre la capella de la Cinta. Encara que la devoció a la Mare de Déu de la Cinta està més vinculada a la ciutat de Tortosa i a les terres de l’Ebre, al tractar-se de la capella més important de les dedicades a la Mare de Déu en la nostra catedral, vull invitar a tota la diòcesi a fer vostra també aquesta celebració jubilar. Es tracta d’una bona oportunitat per visitar la nostra catedral i fer un moment de pregària a la Mare del Senyor.

Un invito a fer d’aquest any jubilar una ocasió per escoltar i meditar en el cor aquestes paraules que Jesús, quan estava clavat a la creu, va adreçar al deixeble que tant estimava: “Aquí tens la teua mare”. Elles seran el lema d’aquesta celebració jubilar.

Estem en el moment més important de la història de la salvació. Per tant, allò que succeeix i les paraules que Jesús pronuncia tenen una gran importància. Tot està carregat d’un sentit profund que es descobreix a la llum de la fe. Abans de lliurar el seu esperit al Pare, el Senyor ens dóna la seua mare a tots nosaltres. Estem davant d’una revelació: Maria, la mare del Senyor, es converteix en eixe moment en mare de tots els amics del seu Fill, representats en eixe deixeble a qui Ell tant estimava. Es tracta d’una autèntica maternitat espiritual. Quan Jesús ha consumat l’obra de la redempció de la humanitat, la seua mare es converteix en mare de tots els redimits per la seua sang. El vincle d’amor que uneix a Maria amb el seu Fill inclourà des d’ara a tots els salvats per Ell. Estem davant d’un regal que no haguérem imaginat.

Aquestes paraules són també per a nosaltres una invitació, una crida a venir a la capella de la nostra catedral a estar amb la nostra Mare. Per als tortosins i per als devots de la Mare de Déu de la Cinta, la capella és la casa de Maria. “Aquí tens la teua mare”. El Aquí evoca el lloc on podem obrir el cor a la Mare del Senyor. M’agradaria que aquest any sant siga un esdeveniment de gràcia, una ocasió per trobar-nos amb la nostra Mare, perquè es faça més fort el lligam que uneix el seu cor al de tots els fills de la terra tortosina. Maria desitja que la nostra amistat amb Jesús siga més forta, i aquest ha de ser el fruit de l’any jubilar que iniciem.

Finalment, en les paraules del Senyor escoltem també una exhortació a acollir a Maria en la nostra casa, en el nostre cor, en la nostra vida. El deixeble a qui Jesús va adreçar aquestes paraules, en escoltar-les “la va acollir a casa seua” (Jn 19, 27). Ella ha estat sempre present en el cor de la ciutat de Tortosa i dels seus fills. En l’himne de Joan Moreira i del beat Josep Maria Peris, cantem que la Cinta, que és el símbol que ens recorda el seu amor de mare, “és nostra Reina, nostra Mare, nostre Tresor”, i que “dels fills de Tortosa és sempre el consol”.

Que aquesta celebració jubilar dels quatre segles de la fundació de la reial arxiconfraria, ajude a què la llaçada que uneix la nostra ciutat a la Mare del Senyor no es desfaça mai més.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X