AQUÍ TENS EL TEU FILL… AQUÍ TENS LA TEUA MARE 18-02-2018

El passat dia 11 de febrer es va celebrar en tota l’Església la jornada mundial del malalt. En la nostra diòcesi se celebrarà l’Eucaristia amb malalts en la Catedral, preparada per l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, aquest diumenge 18 de febrer. Encara que enguany no podré estar present en la celebració, vull manifestar el meu agraïment a tots els qui, any rere any, prepareu aquesta celebració, perquè amb el vostre treball feu possible que els malalts i les seues famílies se senten acompanyats per l’Església i experimenten la proximitat del Senyor, que els dóna esperança i fortalesa en el moment del sofriment. No us podeu imaginar el gran bé espiritual que aquesta jornada és per a tots ells.

Els malalts són un gran tresor de l’Església. En la Visita Pastoral a les parròquies de la diòcesi dedico el temps necessari a visitar-los. En molts casos m’he trobat amb testimonis sorprenents de fe en situacions de malalties greus, i he pogut comprovar que, enmig del sofriment, aquesta fe manté viva l’alegria cristiana. Us asseguro que molts dies he tornat a casa després d’algunes trobades amb malalts i les seues famílies amb la sensació que ells m’havien evangelitzat a mi. Vull donar gràcies a Déu per tants testimonis de fe autèntica que he vist al llarg de la meua vida sacerdotal i del meu ministeri episcopal.

El papa Francesc, en el missatge d’aquest any, recorda la llarga història de servei als malalts que s’ha viscut en l’Església com un motiu d’alegria per a la comunitat cristiana, i ens demana que no oblidem aquest fet, perquè pot enriquir molt la vida eclesial i enfortir l’anunci de l’Evangeli en el moment actual. Aquesta jornada ens recorda, en primer lloc, que l’acompanyament pastoral als malalts i a les seues famílies no pot ser un aspecte opcional de la vida de les nostres parròquies, sinó que ha de ser una prioritat fonamental que no hauria de faltar en cap d’elles.

El Papa ens convida també a contemplar a la Mare del Senyor sofrint al peu de la Creu, i a veure com el sofriment de Maria no la tanca en ella mateixa. En confiar-li Jesús al deixeble estimat perquè cuide d’ell, la Verge ha rebut una vocació materna vers la humanitat sencera, que consisteix a estimar a tots amb el mateix amor de Crist, que va carregar amb els nostres sofriments i va guarir les nostres dolències; i a generar fills “capaços d’estimar segons el mandat de Jesús”. La vocació materna de Maria, que consisteix a estimar de cor als qui més pateixen i necessiten ser estimats, ha d’inspirar la vida de tota l’Església.

En l’acompanyament pastoral als malalts no solament ens hem de preguntar què fem. També ens hem de plantejar com ho fem. El Papa ens dóna una indicació valuosa en el seu missatge: amb el mateix amor de Crist i de Maria. L’Hospitalitat de Nostra Senyora de Lourdes, que tant de bé fa a tants malalts de la nostra diòcesi i a les seues famílies, no vol ser altra cosa que un instrument perquè entre nosaltres no s’apagui aquest amor maternal de Maria que els malalts han de sentir com una font d’alegria i d’esperança.

A tots els malalts i les seues famílies la meua benedicció i afecte; i a tots els qui treballeu amb ells el meu agraïment més sincer.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X