60 aniversari de la pujada de la Mare de Déu de la Fontcalda

Va ser l’any 1963 quan els gandesans van pujar la  Mare de Déu de la Fontcalda a la Ciutat. Era rector Mossèn Manuel Miralles i durant 9 dies, va recórrer els barris de la Ciutat, on s’hi muntava un monument i una exposició de la imatge, i els veïns hi acudien a reverenciar la Mare i pregar-li per la salut dels conciutadans, fent-li companyia tota la nit fins el dia següent que era traslladada a un altre indret. Eren moments molt difícils per Gandesa i les Terres de l’Ebre. Els joves, durant els darrers deu anys, emigraven en massa on poguessin gaudir de millor vida. Centenars de famílies de tots els pobles marxaren a Barcelona i a altres poblacions per sobreviure les greus penúries. Les sequeres, les glaçades del 1956 que destruïren les oliveres i els baixos preus que es pagaven pels productes agrícoles, van fer baixar fortament la demografia de les nostres comarques. La Mare Déu significava pels gandesans el refugi, el consol i l’esperança. I com en altres moments de grans sequeres que marxaven en romeria al seu Santuari per demanar la pluja i les collites per sobreviure, el 1963 també confiaren en Ella per ser atesos de tants despropòsits.

L’any passat un grup de joves demanaren al rector, Mn. David Arasa, tornar a pujar la Verge a Gandesa i commemorar cada cinc anys -un quinquenni- la reedició de la mateixa. Aquest any, coincidint en el primer dia de la novena que cada any es celebra abans de la Festa Major, s’ha organitzat un multitudinari acte presidit pel bisbe auxiliar de Barcelona, Monsenyor Xavier Vilanova, fill de la veïna vila de la  Fatarella, acompanyat per Mossèn David, Mn. Julian Escudé, Mn. Juanjo Roca, i el rector d’Amposta, Mn. Ramon Font.

La Mare de Déu ha estat rebuda per la multitud de gandesans al paratge conegut per la Font de Dalt, on cada any es concentra la romeria que es celebra al santuari el primer diumenge de maig. La peanya era portada pels portadors habituals i com la majoria ho son de fa molts anys i ja son jubilats, els joves organitzadors, seran els nous portadors en el futur de les celebracions on la Mare de Déu sigui rebuda a la Ciutat i en la processó de la Festa Major. Ha estat acompanyada per les autoritats, l’Orfeó Gandesà i pels gegants, resultant un acte esplèndid.

Ja dins el temple arxiprestal s’oficià la Missa el bisbe, amb el una emotiva homilia, recordant que “la Mare de Déu penetra als cors dels gandesans i és la font constant d’aigua calenta on raja amor i harmonia”. S’acabà la cerimònia amb la novena a la Mare de Déu i amb un fort crit de “Visca la Mare de Déu de la Fontcalda” i calorosos aplaudiments per la gernació de gent que omplia el temple i els carrers dels seus voltants.

Anton Monner –Cronista de Gandesa-