50 Anys de l’Ordenació Sacerdotal de Mn. Josep Mª Membrado

El dia 17 de desembre de 1972, mossèn Josep Ma Membrado i mossèn Ricardo Fígols, rector de la parròquia de Santa Maria de Penyíscola, van ser ordenats preveres a la Catedral de Tortosa, per l’Il·lm. i Rvdm. Ricard Ma Carles, qui fou durant vint anys bisbe de la nostra diòcesi. Actualment Mn. Membrado és rector de les parròquies del Sant Crist de la Catedral i de Sant Blai. El dissabte, dia 17, celebrà com tots els dies la missa vespertina a les dues parròquies; a les 18 h. a la Catedral i a les 19 h. a San Blai. La celebració de l’Eucaristia sempre és una acció de gràcies, però a més a més en aquesta ocasió, va ser una acció de gràcies pels 50 anys de la seua Ordenació Sacerdotal.

Al llarg dels 50 anys, són moltes les parròquies que ha servit Mn. Membrado: les de la Sénia,  Raval de Sant Llàtzer, Sant Blai durant 14 anys, Ametlla de Mar, Sant Carles de la Ràpita, Raval de Crist, Vinallop, Freginals, Alfara, Els Reguers, Remolins, Sant Crist de la Catedral i actualment i per segona vegada, la de Sant Blai de la que va ser primer Administrador Parroquial quan el que havia estat el nostre rector, Mn. Isaïes Riba, fou traspassat a la Casa del Pare el 30 d’octubre de 2020,  i el 26 de setembre de l’any següent, el Sr. Bisbe anomenà Mn. Membrado, rector. També ocupà el càrrec durant dotze anys de Vicari Episcopal d’Economia i Administrador i President de la Fundació de la Residència d’Ancians S. Miquel, des de l’any 1994 fins al 2017.

La celebració del 50è aniversari fou molt reeixida. Concelebrà Mn. Jordi Bertomeu i van participar alguns fidels d’altres parròquies de Tortosa, que van voler acompanyar Mn. Membrado. La part musical fou a càrrec de Joan Redó. Amb el cant d’entrada “A Vós elevo la meva ànima” s’inicià la celebració. Les lectures les pròpies del Diumenge IV d’Advent. La 1a del llibre d’Isaïes (Is 7,10-14). El Salm responsorial (23) tot cantat:”Ha d’entrar el Senyor, el Rei de la glòria”. La 2a lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma (Rm 1,1-7) i Mn. Jordi proclamà l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 1,18-24).

Les primeres paraules que digué Mn. Membrado en l’homilia foren d’acció de gràcies al Senyor per haver-li fet el regal de la vocació sacerdotal i també gràcies per totes les parròquies que havia servit durant tants anys. Ens digué que aquest matí havia anat a Penyíscola per concelebrar amb Mn. Ricardo Fígols. Déu es manifesta en la història de cadascú mitjançant signes d’humilitat, d’esperança… Centrà l’homilia en l’Evangeli que acabàvem de proclamar. El fet de què Jesús fou concebut virginalment per obra de l’Esperit Sant deixaren a Sant Josep molt sorprès  i era normal que es preguntés quina era la seu missió d’espòs i de pare. “Josep, que era un home bo, no volent fer-ho saber públicament es proposava desfer en secret l’acord matrimonial. Mentre ell hi pensava, se li aparegué en somni un àngel del Senyor que li digué: Josep, fill de David, no tinguis por de prendre a casa teva Maria com a esposa. És cert que ella ha concebut per obra de l’Esperit Sant; ha de tenir un fill i li has de posar el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble”.  Josep és just i sap veure l’obra de Déu, inclús més enllà de la mateixa llei d’Israel que ell respectava i complia. Els camins del Senyor de vegades no són els nostres. Com reaccionem davant situacions humanes difícils de comprendre? Les jutgem sense pensar massa? o intentem que Déu ens parle a través de les persones i esdeveniments? Moltes vegades els nostres prejudicis són els pitjors enemics que tenim.

Arribat el moment de les pregàries vam fer les pròpies del dia i, a més a més vam afegir-ne algunes pregant pel nostre Rector.  El cant de comunió fou “Veniu, oh Emmanuel”. Després de donar gràcies, Mn. Jordi adreçà unes paraules a Mn. Membrado: Josep Ma, has estat servint aquesta parròquia en dues ocasions. La primera vegada, jove i durant molts anys, i ara amb molta més edat, com un pare; i tots els que Déu vulgue, però et queda “molta corda”. Gràcies per aquest servei i també pel que vas prestar a la diòcesi com a Vicari Episcopal d’Economia. Josep Ma, moltes gràcies. Després de la benedicció, el cant a la Mare de Déu: “De Vós naixerà, oh Maria”. Donem gràcies a Déu, que enforteixi les comunitats parroquials de Tortosa i de la diòcesi, i que augmente la nostra fe.

Maria Joana Querol Beltrán

X