36ª Trobada Interdiocesana de Vida Creixent a Montserrat

Un any més, el dimecres 15 de maig, ens vam aplegar al Santuari de Santa Maria de Montserrat  uns set-cents membres del moviment cristià de gent gran Vida Creixent en representació de totes les diòcesis amb seu a Catalunya i les Illes, amb el lema pastoral d’aquest any ROSA DE CARITAT.  La trobada fou presidida per Mons. Joan Planellas Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, i Mons. Sergi Gordo Rodríguez, bisbe de la diòcesi de Tortosa, Secretari General de la CET i President de la Comissió Diocesana de l’Apostolat Seglar de Catalunya. Hi eren presents el President de Vida Ascendente, Sr. Jaime Tamarit, el President de la coordinadora interdiocesana de Vida Creixent, Sr. Vicenç Quinquilla i les coordinadores de les diòcesis de Catalunya acompanyades cadascuna dels seus Consiliaris i d’un bon nombre de membres de Vida Creixent.

A les 8’30 h. va sortir de Tortosa un autobús amb els membres de Vida Creixent de la diòcesi i la seua coordinadora, Encarna Gisbert, i el seu Consiliari, Mn. Joan Bajo i presidits pel nostre Sr. Bisbe. Una vegada recollits tots els participants  de la jornada als diferents punts de trobada, el bisbe Sergi després de donar la benvinguda, inicià la pregària. En primer lloc vam pregar pels joves, per les vocacions, per la corresponsabilitat dels laics que el dia de la Pentecosta celebrem la nostra festa, per la pagesia, pels més necessitats, pels malalts i pels que ja estan al cel. Preguem pel nostre món. Tot seguit dirigí la «Pregària pel camí» «Visita espiritual a la Mare de Déu de Montserrat» del bisbe Torras i Bages, la qual consta dels següents apartats: Verge prodigiosa, Mare Castíssima, Profetessa admirable, Rosa de Caritat, Santa engendradora de l’Etern, Verge poderosa i Senyora de Montserrat. Després de cada invocació vam cantar: «Avemaria» A continuació ens va donar algunes informacions: La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat va celebrar els 800 anys d’història i amb aquest motiu organitzà del 6 al 9 d’octubre una peregrinació  a Roma amb la participació de 800 persones i ens van donar la «Rosa d’Or» Cal destacar l’audiència amb el Papa Francesc a la que també va assistir-hi l’Escolania i entre altres cants van oferir-li al Sant Pare el «Virolai» Estem també a les portes del Mil·lenni del Monestir de Montserrat i de l’Any Sant Jubilar 2025 «Pelegrins d’Esperança». També ens digué que s’ha donat a conèixer la Jornada de la gent gran, amb les paraules del Papa «En la vellesa, no m’abandones». L’Església és una barca on hi ha els joves i els vells i el Papa la guia.

Tot seguit d’una parada per esmorzar, vam continuar el viatge fins Montserrat, a la plaça dels apòstols. Després d’un temps lliure, a les 13 h. ens vam desplaçar fins al Monestir. Allí ens van donar la benvinguda.  Bon dia a tothom i Déu vos guard. Anem a començar la pregària del migdia escoltant els cants de l’Escolania. S’inicià amb el cant del «Parenostre» i tot seguit «Salve Regina» i el «Virolai». En acabar vam fer una petita pregària demanant per la pau del món i vam desplaçar-nos al Restaurant Montserrat per a dinar, on vam gaudir d’un ambient de convivència i alegria. Els membres de Vida Creixent vam omplir el restaurant, ocupant la taula presidencial l’arquebisbe Joan i el bisbe Sergi, el President de Vida Ascendente, Sr. Jaume Tamarit i senyora, el President Interdiocesà Sr. Vicenç Quinquilla, i  els coordinadors i consiliaris de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Havent dinat, vam retornar al Monestir per celebrar l’Eucaristia, presidida per l’arquebisbe Mons. Joan Planellas i el bisbe Mons. Sergi  Gordo i concelebrada pels consiliaris dels diferents grups de Vida Creixent. S’inicià amb el cant d’entrada, «Amistat, uneix-nos! Llibertat, deslliura’ns! Germans: el demà serà millor!». Després de cantar, «Senyor tingueu pietat», es van proclamar les lectures. La primera de l’Apocalipsi de sant Joan (21, 1-5).  El Salm responsorial 581-2 cantat per Rosa Mari Ramírez: soprano. Després de l’Al·leluia! es proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 2,41-52). Mons. Joan Planellas va fer l’homilia. Molt estimats diocesans de Vida Creixent de les diòcesis amb seu a Catalunya. Sigueu benvinguts i trobats tots i totes en el Santuari de Montserrat. Hem pujat a la muntanya sagrada i ho fem en la setmana en la qual celebrarem el proper diumenge la Pentecosta, temps de l’any litúrgic en què molts infants rebran la primera Comunió i nois i noies el sagrament de la Confirmació. Aquesta trobada coincideix amb la festa de sant Isidre, patró dels pagesos. L’Evangeli d’avui ens presenta una visió de la vida de família. El nostre poble està avui aquí a Montserrat als peus de Maria. La gent gran que conserva la vida amb les seves savieses, vol experimentar el do de la Pau. Saps Maria que molts de nosaltres et recordem constantment perquè ets la nostra intercessora davant Jesús, a qui vas portar durant nou mesos en el teu si. Et demanem per les nostres diòcesis i els nostres pobles i ciutats. Aquest món on ens hem de respectar els uns als altres, no et sap donar la pau. Et demanem la pau que tant desitgem i avui et volem demanar també per les nostres famílies. Vosaltres, enmig de Vida Creixent, ensenyeu a captar l’escala de valors als vostres néts, infants i joves i així ho feu a casa en la vida de família, ajudant-los a tenir una bona mirada de cara el seu futur. Benvolguts i benvolgudes, heu fet des dels vostres pobles un pelegrinatge interdiocesà. Doneu-li gràcies a la Mare de Déu per tot el que feu que és una realitat, acompanyats de la mà de la Verge Maria i amb el desig de continuar fent-t’ho. Amén.

A continuació les pregàries: Pel Papa, pels bisbes, preveres i diaques, i perquè l’Església done sempre un testimoni de fidelitat. Per a que els cristians tinguem sempre un esperit de pregària. Perquè s’acaben les guerres i hagi un clima de concòrdia entre els germans. Perquè els pagesos puguen viure dignament del seu treball. Pel nostre coordinador interdiocesà per a que el Senyor l’ajude en el seu treball pel moviment Vida Creixent. Després de cada pregària responíem cantant: «Tots a l’hora us ho demanem, escolteu el nostre clam, Senyor»

Arribat el moment de la Comunió vam cantar: «Les mans obertes davant Vós, Senyor». Després de la benedicció final, Mons. Joan Planellas ens digué: Vull felicitar-vos i que un altre any ens retrobem al costat de la Mare de Déu de Montserrat. I abans d’acomiadar-nos farem la Visita Espiritual del bisbe Torres i Bages en els 125 anys de la seva creació. I després de cantar el Virolai, ens vam acomiadar fins la propera vegada, si a Déu plau. Que el Senyor ens concedeixi a tots els qui invoquem la nostra Mare, els dons de la fe, l’esperança i la caritat.

Maria Joana Querol Beltrán

X