24 HORES PER AL SENYOR 04-03-2018

En la butlla El rostre de la misericòrdia, en la qual el papa Francesc convocava el Jubileu de la Misericòrdia, apareix per primera vegada el seu desig que entre el divendres i el dissabte anteriors al quart diumenge de quaresma, es fomente en les diòcesis una jornada de “24 hores per al Senyor” (núm. 18). Es tracta que eixos dies hi haja temples oberts durant 24 hores ininterrompudament, amb exposició del Santíssim, moments d’oració i presència de sacerdots que estiguen disponibles per a celebrar el sagrament de la Reconciliació i atendre als qui cerquen un consell que els ajude en la vida cristiana. Aquesta iniciativa, constatava el Papa, ha afavorit que moltes persones, entre les quals es troben molts joves, s’hagen acostat al sagrament del perdó en un context d’intensa oració i hagen redescobert el sentit de la seua vida.

En el missatge per a la quaresma d’enguany el Sant Pare torna a donar importància a aquesta iniciativa. Des de la certesa que l’amor mai s’apaga en el cor de Déu i que Ell sempre ens dóna una nova oportunitat per avivar en nosaltres l’amor a Ell, el Papa afirma: “Una ocasió propícia serà la iniciativa 24 hores per al Senyor, que quest any ens convida novament a celebrar el Sagrament de la Reconciliació en un context d’adoració eucarística. L’any 2018 tindrà lloc el divendres 9 i el dissabte 10 de març… En cada diòcesi, almenys una església romandrà oberta durant 24 hores seguides, per a permetre la pregària d’adoració i la confessió sacramental”.

En la nostra diòcesi es durà a terme aquesta proposta del papa Francesc en quatre parròquies: Mare de Déu del Roser de Tortosa, Sant Miquel de Deltebre, l’Assumpció de Maria de Vinaròs i Sant Bartomeu de Benicarló. En altres zones menys poblades de la diòcesi poden organitzar-se també a nivell arxiprestal trobades similars en les quals es conjugue l’adoració eucarística i la celebració del sagrament de la Reconciliació, encara que no siga durant 24 hores ininterrompudes. Seria convenient que els sacerdots dels arxiprestats on es troben aquestes parròquies s’implicaren i convidaren als fidels a participar durant alguns moments, de manera que quede visible el caràcter diocesà d’aquesta jornada.

El Papa ens proposa una frase del Salm 130 com a lema: “És molt vostre perdonar”. Aquesta afirmació ens recorda tres coses fonamentals en la vida del creient que hauríem de recordar durant la quaresma: en primer lloc, que tots estem necessitats de la gràcia del perdó de Déu, perquè cap de nosaltres som cristians perfectes; en segon lloc, que tindre la humilitat de reconèixer la nostra fragilitat i de demanar perdó, tant en les relacions interpersonals com en la relació amb Déu, és un gest que als ulls del Pare dignifica a qui el fa; i finalment, que el Déu en qui creiem i confiem és “lent a la còlera i ric en misericòrdia”, que mai es cansa de perdonar perquè coneix millor que nosaltres les nostres fragilitats. Si Ell no es cansa d’oferir la seua gràcia, no tinguem por a obrir-nos al seu amor.

Amb la meua benedicció i afecte.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa