2024: ANY DE LA PREGÀRIA 18-02-2024

“M’alegra pensar que l’any 2024, que precedeix a l’esdeveniment del Jubileu (de l’any 2025), pugui dedicar-se a una gran simfonia de pregària (…), un any intens d’oració, en el qual els cors es puguin obrir per rebre l’abundància de la gràcia, fent del Parenostre, la pregària que Jesús ens ensenyà, el programa de vida de cadascú dels seus deixebles”. Amb aquestes paraules, el Papa Francesc ens convida a “recuperar el desig d’estar en la presència del Senyor, d’escoltar-lo i adorar-lo”.

Segurament que molts recordem encara el Gran Jubileu de l’any 2000, que va introduir l’Església en el tercer mil·lenni de la seva història. El Papa Sant Joan Pau II l’havia desitjat molt, amb l’esperança que tots els cristians celebréssim junts els dos mil anys del naixement de Jesucrist, a qui per la fe confessem com el Fill de Déu i Salvador de la humanitat. Ara ens apropem als primers vint-i-cinc anys del segle XXI, havent viscut fa ben pocs anys una pandèmia mundial, en un actual panorama amb diverses guerres, amb crisi ecològica, crisi econòmica, refugiats que es veuen obligats a abandonar les seves terres, fam a països subdesenvolupats, desafiaments com el món digital o el bon o mal ús que es pot fer de la intel·ligència artificial. No és gens estrany que en aquesta situació que podria menar vers el fatalisme de pensar que no hi ha res a fer, s’alci ferma, lúcida i clara la veu del nostre Sant Pare Francesc i ens impulsi més que mai a mantenir encesa la flama de l’esperança mirant el futur amb cor confiat. Per aquest motiu va elegir el lema Pelegrins de l’Esperança per al Jubileu de l’any 2025.

Visquem aquest any 2024 com un any de preparació espiritual al Jubileu, un any durant el qual hem de redescobrir el valor de la pregària, de l’oració en la nostra vida quotidiana, afavorint la relació amb el Senyor, a qui ens adrecem com els deixebles quan li deien: “Ensenyeu-nos a pregar” (Lc 11,1). Jesús, el Fill de Déu, el veritable Mestre d’oració, amb la pregària del Parenostre, ens ensenya a posar la pregària en el centre de l’anunci d’esperança que el Jubileu 2025 vol fer ressonar arreu.

Amics i amigues, que en aquest any 2024 preguem “amb les mans buides” -com li agradava dir a Santa Teresa de Lisieux-, amb plena confiança i ferma esperança de sentir-nos sempre en les millors bones mans, les mans de Déu Pare.

† Sergi Gordo Rodríguez
Bisbe de Tortosa

Escoltar:

Descarregar: